Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 çay bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı nişasta (buğday ya da mısır nişastası)
- 1 yumurta sarısı (üzeri için)
Yapılışı:
1. Pirinci Haşlama:
- Pirinci yıkayın ve süzün.
- 1,5 su bardağı su ile tencereye koyun ve orta ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
2. Sütü Ekleme:
- Haşlanan pirincin üzerine sütü ekleyin ve karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Süt kaynamaya başladığında şekeri ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.
3. Nişasta ile Kıvam Verme:
- Nişastayı biraz su ile açın (yaklaşık 2-3 yemek kaşığı su).
- Sütlaç karışımının bir kısmını nişastalı karışıma ekleyip ılıştırın, ardından bu karışımı tencereye dökün.
- Sürekli karıştırarak sütlaç koyulaşana kadar pişirin. Son olarak vanilyayı ekleyin ve ocaktan alın.
4. Fırınlama:
- Fırınınızı 200 dereceye ısıtın (sadece üstten ısıtma modunda).
- Hazırladığınız sütlacı toprak kaselere paylaştırın.
- Her kasenin üzerine yumurta sarısı sürün (isteğe bağlı olarak daha güzel bir kızarıklık sağlar).
- Kaseleri fırın tepsisine dizin ve tepsinin içine biraz su koyun (benmari usulü).
- Sütlaçların üzeri kızarana kadar fırında pişirin. Bu yaklaşık 10-15 dakika sürecektir.
5. Servis:
- Fırından çıkan sütlaçları soğumaya bırakın. İsterseniz üzerini tarçınla süsleyerek , isterseniz ince çekilmiş fındık ile lezzetlendirerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!